פרדוקס הייצוג והכוח בבית המשפט לתביעות קטנות? על תביעות ביטוח, פערי כוחות וכף רגלו של השופט
(The Paradox of Power and Representation in Small Claims Court)
(2010) הפרקליט נ 327
50 Hapraklit Law Review 327 (2010)
75 Pages Posted: 2 Jul 2015 Last revised: 3 Jul 2015
Date Written: 2010
Abstract
בית המשפט לתביעות קטנות הוקם כדי להקל על האזרח הקטן להביא את ריבו בפני ערכאה שיפוטית מהירה, יעילה, ידידותית וזולה. כדי לקדם מטרה זו, חוק בתי המשפט מצמצם את אפשרות הצדדים להיות מיוצגים על ידי מיופה כוח בבתי המשפט לתביעות קטנות. בירור הסכסוך המשפטי ללא ייצוג מקצועי ותוך שחרור מכבלי דיני הראיות והפרוצדורה המקובלים אמור להנגיש את מערכת המשפט לאזרח הקטן ולצמצם את פערי הכוחות והמומחיות שבין התובע הקטן לבין חברות נתבעות.
חלק גדול מאוד מהתיקים המתבררים בבית המשפט לתביעות קטנות עוסקים בתביעות בגין נזקי רכוש, הנגרמים עקב תאונות דרכים. כתוצאה מכך, חברות הביטוח המבטחות את הרכבים המעורבים בתאונות מתדיינות תדיר בבתי משפט לתביעות קטנות. בניגוד למקובל בהליכי תביעות קטנות, חברות הביטוח מיוצגות בדיונים על ידי "נציגים". נציגים אלו הינם עובדי חברה או מיופי כוח חיצוניים, אשר תפקידם להופיע בבית המשפט ולייצג את עמדת חברת הביטוח והנהג המבוטח. בכך יש משום פגיעה בעיקרון השוויון. פגיעה זו חמורה במיוחד על רקע פערי הכוחות והמומחיות שבין התובע הטיפוסי בבית המשפט לתביעות קטנות לבין חברות הביטוח הנתבעות. על פניו, מציאות זו מביאה את האזרח הקטן למצב נחות, בו סיכויו לנצח בתביעתו כנגד חברת הביטוח קטנים מאד.
המאמר מבקש לבדוק טענה זו. באופן מפתיע ולכאורה פרדוקסאלי, בדיקה אמפירית מגלה כי ייצוג חברות הביטוח הנתבעות דווקא מגביר את סיכוייו של התובע, האזרח הקטן והבלתי מיוצג, לזכות בתביעתו. לאחר הצגת הנתונים המאמר עומד על ההסברים האפשריים לתופעה, על החסרונות והסכנות הכרוכים בה, ועל הדרכים האפשריות לשנותה.
Note: Downloadable document is in Hebrew.
Keywords: small claims court, insurance, litigation, legal representation, empirical findings
Suggested Citation: Suggested Citation
(The Paradox of Power and Representation in Small Claims Court) (2010). (2010) הפרקליט נ 327
50 Hapraklit Law Review 327 (2010), Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=2625867
Here is the Coronavirus
related research on SSRN
