Beslag Inzake Namaak in Het Octrooirecht: Recente Ontwikkelingen Vanuit Belgisch En Europees Perspectief (Provisional Measures in Patent Law: Recent Developments from a Belgian and European Perspective)

IP- & ICT-recht, Themis – School voor postacademische juridische vorming, Die Keure, 2018, 77-103

37 Pages Posted: 7 Aug 2018

See all articles by Geertrui Van Overwalle

Geertrui Van Overwalle

KU Leuven - Centre for IT & IP Law (CiTiP)

Date Written: January 25, 2018

Abstract

Dutch Abstract: Het bewijzen van een inbreuk op een intellectueel eigendomsrecht (verder: IE recht) is niet steeds vanzelfsprekend. De procedure van beslag inzake namaak stelt de houder van een IE recht in staat om op basis van een rechterlijke beschikking “onverwachts” en “bij verrassing” op te treden, om zo de nodige bewijselementen te verzamelen voor een eventuele inbreukvordering. Hiernaast biedt deze procedure de houder van een IE recht ook de mogelijkheid om voorlopige beslagmaatregelen van vermoedelijk inbreukmakende voorwerpen te bekomen.
Deze bijdrage behandelt de recente ontwikkelingen op het vlak van het beslag inzake namaak vanuit Belgisch en Europees perspectief. Het Belgisch luik bespreekt het wettelijk kader en toonaangevende rechtspraak, en zoomt daarbij in op een aantal essentiële aspecten, zoals de toepassingsvoorwaarden voor de verkrijging van een beslag en de stappen bij de uitvoering van een beslag. Het Europese luik schetst de recente ontwikkelingen op institutioneel, materieel en procedureel vlak, waarbij de invoering van het Europees octrooi met eenheidswerking en de oprichting van het Eengemaakt Octrooigerecht centraal staat, en hun effect op de procedure van beslag inzake namaak.
English Abstract: The present paper provides a critical overview of the recent developments regarding patent law enforcement and provisional measures from a Belgian and European perspective. The Belgian perspective mainly reviews authoritative case law. The European perspective discusses the impact of the Unified Patent Court on Anton Piller Orders proceedings.

Note: Downloadable document is in Dutch.

Keywords: Beslag inzake namaak, Anton Piller Orders, Prima facie geldigheid, Prima facie inbreuk, Foutaansprakelijkheid

JEL Classification: D23, D45, H 41, H51, I18, K11, L14, L4, L 65, O13, O31, O32, O34, D23, D45, H 41, K11, L14, L 65, O

Suggested Citation

Van Overwalle, Geertrui, Beslag Inzake Namaak in Het Octrooirecht: Recente Ontwikkelingen Vanuit Belgisch En Europees Perspectief (Provisional Measures in Patent Law: Recent Developments from a Belgian and European Perspective) (January 25, 2018). IP- & ICT-recht, Themis – School voor postacademische juridische vorming, Die Keure, 2018, 77-103 . Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3169343

Geertrui Van Overwalle (Contact Author)

KU Leuven - Centre for IT & IP Law (CiTiP) ( email )

Sint-Michielsstraat 6 box 3443
Leuven, 3000
Belgium

HOME PAGE: https://www.law.kuleuven.be/citip/en/staff/00015469

Register to save articles to
your library

Register

Paper statistics

Downloads
26
Abstract Views
142
PlumX Metrics