Digitalizáció, felsőoktatás és regionális versenyképesség (Digitalization, Higher Education and Regional Competitiveness)

11 Pages Posted: 16 Aug 2018 Last revised: 6 Oct 2018

See all articles by Bence Zuti

Bence Zuti

University of Szeged, Doctoral School of Economics

Date Written: June 6, 2018

Abstract

Hungarian Abstract: Napjaink egyik legmeghatározóbb megatrendje kétségkívül a digitalizáció, melyre a globalizáció következő lépcsőjeként tekinthetünk. Ennek eredményeképp új üzleti modellek és technológiák alakítják markánsan a gazdaság és társadalmi lét minden aspektusát, digitális eszközök és megoldások jelennek meg az élet olyan területein is, melyeknél ez korábban nem volt jellemző. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a hálózatosodási folyamatok eredményeképp az ipar-kormányzat-akadémiai szféra szereplői között folyamatosan rendkívül sűrű és komplex kapcsolatrendszerek alakulnak ki. A felsőoktatási intézmények bár évszázadok óta kulcsszerepet töltenek be a tudás megteremtése és disszeminációja kapcsán, felmerül a kérdés, hogy hogyan lesznek képesek a felsőoktatási intézmények versenyképesek maradni a digitális korban, mely a korábbinál jóval magasabb változékonysággal jellemezhető társadalmi és gazdasági környezetet teremt minden iparág számára? Illetve kérdés az is, hogy hogyan változik majd a szerepük egy régió versenyképességének javításában? A tanulmány célja a digitalizáció, a felsőoktatás jövője és a regionális versenyképesség kapcsolatának rendszerezése. English Abstract: Today, one of the most important megatrends of today is digitization, which we can see as the next step in globalization. As a result, new business models and technologies make every aspect of the economy and social life distinctly, digital tools and solutions appear in areas of life that have not previously been characterized. It is also worth noting that, as a result of the networking processes, there are always extremely complex and complex relationships between the industry-government-academy sphere. Higher education institutions have been playing a key role in the creation and dissemination of knowledge for centuries, and the question arises of how will institutions of higher education be able to remain competitive in the digital age, which creates a social and economic environment for all industries that is much more variable than before? Or is it a question of how their role will change in improving the competitiveness of a region? The aim of the study is to organize the relationship between digitization, future of higher education and regional competitiveness.

Note: Downloadable document is in Hungarian.

Keywords: regional competitiveness, digitalization, globalization, regional mobility, urban mobility

JEL Classification: I23, O31, R11, C18, D80, I20, I25, M10, M20, O18, O20, O30, O32, O35, O40, P25, P48, R10, R50, R58

Suggested Citation

Zuti, Bence, Digitalizáció, felsőoktatás és regionális versenyképesség (Digitalization, Higher Education and Regional Competitiveness) (June 6, 2018). Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3203806 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3203806

Bence Zuti (Contact Author)

University of Szeged, Doctoral School of Economics ( email )

Dugonics tér 13
Szeged, Csongrád 6720
Hungary
(+36-62) 544-000 (Phone)
(+36-62) 546-371 (Fax)

HOME PAGE: http://bencezuti.academia.edu/

Register to save articles to
your library

Register

Paper statistics

Downloads
112
rank
240,657
Abstract Views
706
PlumX Metrics
!

Under construction: SSRN citations while be offline until July when we will launch a brand new and improved citations service, check here for more details.

For more information