Zbritja e arbëreshëve në Greqi sipas Aristidh Kolës (The Albanian Migration in Greece by Aristidh Kola)

7 Pages Posted: 26 Jul 2018

See all articles by Shkelqim Millaku

Shkelqim Millaku

University of Prizren - Faculty of Philology

Date Written: July 5, 2018

Abstract

Albanian Abstract: Koha dhe rrethanat e zbritjes së Arbëreshëve në Greqi kanë qenë shqetësim i përhershëm i studiuesve, kështu që janë bërë përpjekje serioze për të argumentuar të vërtetën historike të tyre. Zbritja e parë e Avarëve, sipas historianit mesjetar Satha, u bë qysh në shek. VII, por kjo mbeti vetëm hipotezë që nuk gjeti mbështetje. Avarët dhe Arbëreshët nuk kanë asnjë lidhje ndërmjet tyre, thekson Aristidh Kola, edhe pse kemi pasur zbritje të Arbëreshëve që nga shek. VII.

Në këtë artikull do të analizojmë zbritjen e Arbëreshëve në Greqi, çdoherë sipas Aristidh Kolës dhe studiuesve të tjerë seriozë që kanë trajtuar temën në fjalë.

English Abstract: The aim of this paper is to research and description the contribution of Aristidh Kola for Arbëreshës (Arvanitas or Albanians ) in Greece. In the Greece, the Albanian language, known in Albanian as Arbërisht and in Greek as Arvanitka. In the Greece are more than 600 villages and more than two million Albanians or Arvanitas people. These speakers are the descendants of large-scale Albanian emigration to Greece during the late Middle Ages. The medieval historian Satha said: The first Albanian migration was in the VII century.

In this study we will analyze the research of Aristidh Kola for the migration of the Albanians (arbëreshës) in Greece.

Note: Downloadable document is in Albanian.

Keywords: Avar, arbëresh, Aristidh Kola, language, Middle-Ages, migration, koha, Arbëresh, Kola, gjuha, mesjeta, zbritje

Suggested Citation

Millaku, Shkelqim, Zbritja e arbëreshëve në Greqi sipas Aristidh Kolës (The Albanian Migration in Greece by Aristidh Kola) (July 5, 2018). Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3208565 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3208565

Shkelqim Millaku (Contact Author)

University of Prizren - Faculty of Philology ( email )

Prizren
Kosovo

Register to save articles to
your library

Register

Paper statistics

Downloads
36
Abstract Views
529
PlumX Metrics