Globalizimi i Tregjeve Financiare (Financial Markets' Globalization)

Naucni Bilten Vol.5, No.1 (ISSN: 1800-9794), 2013

6 Pages Posted: 30 Apr 2019 Last revised: 15 May 2019

See all articles by Fabian Pjetri

Fabian Pjetri

Tirana University; Luarasi College University

Ardita Bylo

Istanbul Commerce University, Graduate School of Finance; Luigj Gurakuqi University of Shkodra, Faculty of Economics

Date Written: April 5, 2013

Abstract

Albanian Abstract: Globalizmi tashmë përbën një realitet të ri. Shpërndarja e pabarabartë e burimeve natyrore bën që të gjitha vendet e botës të jenë gjithmonë e më të ndërvarura ndaj prodhimeve dhe shërbimeve që ofrohen nga vëndet e tjera, të cilat ato vetë nuk i zotërojnë dhe për pasojë nuk mund ti prodhojnë. Ai nxit levizshmërinë e madhe të njerëzve nga njeri vend në një vend tjetër dhe kjo bën që të kemi një ndërthurje të kulturave nëpërmjet përshtatjes kulturore dhe sociale të tyre. Një rol tepër të rëndësishëm në globalizimin e vendeve luajnë edhe emigrantët, të cilët kontribuojnë si në nivelin ekonomik të vendeve pritëse të tyre, por edhe të vendeve përkatëse nga ata vijnë po ashtu dhe në nivelin social, kulturor. Globalizmi si dukuri është shndërruar në një dukuri komplekse që përfshin të gjitha sferat e jetës së njerezve dhe të shteteve në të gjithë botën. Përfitimet e kësaj dukurie janë universal dhe të shumëllojshme duke nisur me përfitimet politike, ekonomike, sociale, kulturore, teknologjike, shkëmbimit të eksperiencave në të gjitha aspektet, difuzioni si dukuri brenda së cilës përfshihet në çdo nivel bashkëveprimi, mundësi në shfrytëzimin e të gjitha të mirave dhe shërbimeve të ofruara, ristrukturimin e jetës, hapja e rrugës për veprimtari të cilat ende nuk janë eksploruar.

English Abstract: Globalization is a phenomenon with great impact on the overall economy, social and political situation, during the last decades of the twentieth century. It represents a new reality and reflects a development that goes beyond the notion of global markets. It implies a so called "world without borders", but it can not be treated as a process with a well known starting point. In fact, there is no an exact definition.The natural resources unequal allocation becomes a reason for all countries to be dependent on products and services offered by the ones that can produce them. It urges people mobility from one country to another and brings a mixture of cultures among adaptation. The benefits of this process are universal and various through exchanges in different fields. Diffusion can occur in every level of interaction. In this way there is an opportunity to restructure life, to use all the goods and services offered, and to open the way to activities that have not yet been explored.

Note: Downloadable document is in Albanian.

Keywords: Globalizimi, Tregjet Financiare, Institucionet Financiare, Bankat

JEL Classification: G20, G21, O10, O40, N10

Suggested Citation

Pjetri, Fabian and Bylo, Ardita, Globalizimi i Tregjeve Financiare (Financial Markets' Globalization) (April 5, 2013). Naucni Bilten Vol.5, No.1 (ISSN: 1800-9794), 2013, Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3340962 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3340962

Fabian Pjetri

Tirana University

Tiranë, 1001
Albania

Luarasi College University

Rr e Elbasanit, Nd. 59, H. 1,
kodi postar 1010, Njësia Admin 2
Tiranë, 1010
Albania

Ardita Bylo (Contact Author)

Istanbul Commerce University, Graduate School of Finance ( email )

Örnektepe Mah. İmrahor Cad. No: 88/2 Z-42, Beyoğl
Sutluce Beyoglu
Istanbul, 34445
Turkey

HOME PAGE: http://https://www.ticaret.edu.tr/

Luigj Gurakuqi University of Shkodra, Faculty of Economics ( email )

Rektorat Sheshi 2 Prilli
Shkoder, 4001
Albania

HOME PAGE: http://www.unishk.edu.al/

Do you have a job opening that you would like to promote on SSRN?

Paper statistics

Downloads
108
Abstract Views
907
Rank
374,688
PlumX Metrics