כשטראומה פוגשת זכויות; המקרה של קורבן עבירת מין
When Trauma "Meets" Legak Rights; The Case of Sexual Assault Victims
ספר עשרים שנה לחוק זכויות נפגעי עבירה
27 Pages Posted: 23 Dec 2020
Date Written: December 7, 2020
Abstract
תקציר בעברית: הכתיבה על עבירות מין מגוונת וענפה. חלק ניכר מהכתיבה מציג בקורת על ההליך הפלילי, אשר מתייחסת לשחקני המפתח בהליך - שוטרים, תובעים, סנגורים ושופטים. השאלה מהן תפיסותיהם של תובעים על ההליך הפלילי בעבירות מין ומהן הסוגיות שמעסיקות אותם לא נחקרה עד כה בישראל. מאמר זה מביא לקדמת הבמה את הקולות של פרקליטים ופרקליטות מומחיות בתחום עבירות מין.
במאמר מוצגות שתי תמות המבטאות את שני צידי "מטבע הטראומה" בהליך הפלילי: הטראומה האישית והטראומה ה"הליכית". דיון בשתי התמות מאפשר הצצה לטרגדיה הבלתי נמנעת של ההליך הפלילי, למקומה של המדינה ביצירת טרגדיה זו ולאחריותה. הטרגדיה בלתי נמנעת מבחינה מעשית, משום שהיא נגרמת במפגש הכרחי בין הנפגעת בעודה בטראומה מצד אחד, ובין עקרונות היסוד של המשפט האדוורסרי הפלילי מצד שני. הטרגדיה גם בלתי נמנעת מבחינה נורמטיבית, משום שההליך הפלילי, כפי שהוא כיום, מגלה באופן יחסי, מערך איזונים סביר בין הרצון לשמור על זכויות הנפגעת לבין זכויות הנאשם.
במסגרת המשפט הוספו זכויות רבות לנפגעות, כשחוק זכויות נפגעי עבירה גילם את השיא בהענקת זכויות. המאמר מבקש לקחת את החוק צעד קדימה ולהוסיף לארגז כלי הזכויות גם כלים של צרכים, ובעיקר צרכי החלמה וטיפול. כלים אלו לא יבטלו לגמרי את הטראומה אולם יאפשרו לחיות בצידה ולהפוך אותה למבוקרת ומפוקחת יותר. חידושו של המאמר, אם כך הוא שמבקש להסיט את הדיון מעיסוק בזכויות משפטיות לעיסוק בצרכים רגשיים ונפשיים של נפגעות. עוד נטען שהמדינה היא זו שתחת חסותה מתרחשת הטרגדיה ולפיכך היא אחראית לתוצאותיה, וככזו עליה לדעת איך לנהל את הטראומה ההליכית באופן מבוקר תוך ראיית צרכיה הבסיסיים של הנפגעת.
Note: Downloadable document in Hebrew.
Suggested Citation: Suggested Citation
When Trauma "Meets" Legak Rights; The Case of Sexual Assault Victims (December 7, 2020). ספר עשרים שנה לחוק זכויות נפגעי עבירה , Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3743931 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3743931